10.9.2012

Pitkästä aikaa arvonta Huvikankaassa!



Kuva Suuri Käsityökerho lehden nettisivuilta

Syysiltojen iloksi ja piristykseksi pistän arvonnan pystyyn tänne blogiin.
Mikä sitten olisi aihe arvonnalle? Olen aloittanut taas tekstiilityön opena koulussa, ja olen välillä miettinyt, että mitä teettäisin 3.- 6- luokkalaisilla oppialilla työnä tekstiilityössä. Kysynkin sitä teiltä käsityön harrastajat / ammattilaiset.
Mikä sinusta olisi kiva tekniikka tai tekniikat, siis muukin kuin ompelu ja neulonta, jotka oppialaille tulisi opettaa, joka innostaisi heitä tutustumaan käsityön saloihin sitten isompanakin. Työideoitakin otetaan vastaan, vaikka kyllähän niitä  lehdet, kirjat ja blogit nykyään pursuavat, mutta olisi kiva kuulla omakohtaisia syitä teettää juuri tietty työ.
Kyllähän meitä opettajia se opetussuunnitelma velvoittaa, mutta tekstiilityön tekniikoiden ja töiden osalta se on kivan väljä.
Huomenna aloitan keppihevoskerhon oppilaideni kanssa, ja jos jollain on kivoja vinkkejä aiheeseen niin niitäkin otetaan vastaan. Ja myös sillä tavalla voit osallistua arvontaan. Ja tällä kertaa kaikki, jotka jättävät tähän kommentin voivat voittaa palkinnon, joka on 1m jotain kangasta/neulosta tai 50 cm kahta kagasta / neulosta. Kommentti tulee jättää tämän viikon sunnuntaihin 16.9.2012 mennessä.

Eikun kommenttia kehiin=)


-SP-

30 kommenttia:

Pihla kirjoitti...

Itse olisin halunnut koulun käsityötunneilla tutustua enemmän kankaanpainantatekniikoihin, muuhunkin kuin värin töpöttämiseen luistelevan sapluunan läpi. Ainakin isompien kanssa voisi kokeilla silkkipainantaa, ehkä jotain kankaan maalausta. Myös kirjonta on lähellä sydäntäni <3

glenni kirjoitti...

mä ehdottaisin ristipistoja, niitä ihan simppeleitä! ite tykästyin ristipistoihin joskus teininä - ihanan rentouttavia, harmittelin, että en ollut aiemmin niihin "törmännyt"...

Anonyymi kirjoitti...

Me tehtiin vaan neuloen sukkia, lapasia, kissa ja ommellen hame, paita ja pefletti. Se mikä on jäänyt mieleeni eniten oli itse tehty pyyhe, vohvelikangasta ja muliinilankoja. Itse sai päättää mitä kuvia teki, oma nimi oli pakollinen. Se on vieläkin tallessa!
t. Ousku delffi.vuodatus.net - blogista

Riikka kirjoitti...

Omana kouluaikana kaikki oli kauhean perinteistä. Voisiko tekstiilityössä tehdä jotain "hittijuttua", niistä lapsetkin innostuisi enemmän kuin sukan neulomisesta. Tai siihen sukkaan voisi vaikka neulahuovuttaa kuvan?
Keppiheppavinkkejä on paljon netissä, omassa blogissa kierrätysvinkkiä kepparin tekoon...
http://handmadebyriikka.blogspot.fi/2012/05/omatoimitytto.html

Lepäävä esteetikko kirjoitti...

Omasta puolestani pidän vapaata kirjontaa ja yksinkertaistakin applikointia hauskoina ja vapaina tekniikoina, joilla voi ikään kuin 'piirtää' tekstiilille ja irroittautua kaavan mukaan suorittamisesta.

Maisku kirjoitti...

Jotkut "in"-jutut varmaan kiinnostaisi nuoria, esim. itsetehdyt korut (vaikka huovuttamalla palloja ja pujottamalla ne nauhaan), tuubihuivit (neulomalla tai ompelemalla).. :)

hulamaja kirjoitti...

Kuutosluokkalaiset saattais innostua projektista jossa heidän omaan yksiväriseen t-paitaan tehtäis joku printti. Esim painamalla, applikoimalla tai etsimällä vaikka sopivasta kankaasta tai jostain kierrätyspaidasta sellainen isompi neliönmallinen kuvio joka ommeltais paitaan :)(projektiin vois sisällyttää mahdollisuuksien mukaan käynnin kierrätyskeskuksessa/kirppiksellä jos lähellä?)

AnnaT. kirjoitti...

Ehdotan oppilaan omaan t-paitaan jotain mieluisaa kuvaa kankaanpainannalla tai kuvansiirtopaperia hyödyntäen. Oppilaat voisivat etsiä netistä jonkun sopivan kuvan, joka tehdään painamalla tai tulostamalla kuvansiirtopaperille, ja sitten silittämällä paitaan. Nythän on niin suosittuja nämä Angry Birdsit, Top Modelit jne. Varmaan tyynyliinankin voisi tehdä vaihtoehtoisesti. Omaan käyttöön lisenssoitujen kuvien kopioiminen lienee sallittua :)

AnnaT. kirjoitti...

Lisäyksenä vielä, että Mekkotehdas -kirjassa on kiva kaava kypärän tekoon joustavasta mustasta sametista, sekä myös ruusukkeita keppihevoskisan voittajahepoille - keppiheppakerhoon lisärekvisiittaa näistä saisi, jos siis ehtii tehdä :)

Anonyymi kirjoitti...

77 rigJos vinkki ihan ompelemalla tehtävään työhön kelpaa, sanoisin, että opeta lapset tekemään yksinkertaisilla, mutta toimivilla kaavoilla erilaisia kasseja ja laukkuja. Niitä on sitten helppo tehdä myös kotona ja sitä myöten laajentaa harrastusta.
t. Maarit M

Katja kirjoitti...

Kassi erilaisin tekniikoin "koristeltuna" :)

Huvikangas Oy kirjoitti...

Kiitos suuresti kaikista vinkeistä tähän asti. Aika samansuuntaisia ajatuksia minullakin on tekstiilityön opetukesta. Kiva huomata, että samanmielisiä löytyy. Jatkakaa vaan voin jakaa näitä eteenpäin ja aivan varmasti ideat laietetaan käytäntöön.
Kiitos myös keppihevosvinkeistä:) Tänään oli eka kerta kerhoa ja kaava saatiin piirrettyä kaikille ja materiaalit valittua, nyt vain niitä etsimään, koska siinä ei oma verkkokauppa autakaan:(

Anonyymi kirjoitti...

Joo kirjontai olisi kyllä ollut kiva lisä ala-asteen käsityöhön :)
Mut ihana idea tehdä kässätunneilla oma keppiheppa :)
T: elsa_elina@hotmail.com

Saara kirjoitti...

Mikä olisikaan hienompaa, kuin itse värjätystä langasta neulottu asuste. Kool Aid:lla saa helposti ja näppärästi värjättyä villaa eikä varmastikaan tule toista samanlaista kerää vastaan. Sopivia asusteita voisi olla vaikkapa lapaset, sormettomat lapaset, pipo taikkapa panta. Tokikaan homma ei ole kaikkein halvimmasta päästä, mutta ei myöskään kalleimmasta... Kasviväreistä voisi löytää vielä sieniä ja nahistuneita kieloja. Ödöörit eivät ehkä ole sisätiloihin parhaiten soveltuvia. "Koolaus" sensijaan on nopeeta ja onnistuu mikroaaltouunissa.

SatuNatta kirjoitti...

heh tais olla muuten painovirhe pahalainen iskeny facebookin kirjoitukseen :) tai voinhan mä ottaa 1m kangasta :) -satumummu-

Mervi kirjoitti...

Itse muistan miten kiva oli saada joku "muotia oleva" itse tehty vaate päälle tai joku hauskanmallinen tyyny sängyn päälle. Mutta tämänkin päivän tyttöjen luulisi innostuvan itse tehdyistä asusteista, myös omien vanhojen vaatteiden kierrätys joksikin uudeksi antaisi tilaa mielikuvitukselle.

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen vasta näin aikuisiällä tutustunut huovutukseen ja se olisi ollut mukavaa opetella jo paljon aiemmin. Tehdä esim. koruja, eläimiä tai vaikka joulukoristeita :)

T:Laura S

Jaana K. kirjoitti...

Nyt kun pipot on kovassa huudossa niin ehkäpä lapset tykkäisi, jos saisivat tehdä mieleisensä pipot. Helppo ommella ainakin.

Anonyymi kirjoitti...

Muistan kun ylä-asteella meidän piti neuloa paita ja pitämättähän se jäi kun koululla oli tasan kaksi lanka väriä mistä tehdä.
Mutta joo. Kysymykseen.... Paljon on tuossa jo hyviä vastauksia. Mutta tosiaan, sellainen aihe mikä olisi juuri lasten tän hetkistä elämää, lörppäpipo, kännykkäpussi, koululaukku, lapaset ommellen (fleece tai huovutettu vanha villapaita), t-paitaan oma mieluinen kuva painatuksena, fimo massasta tms koruja ja helmiä, luistimille kassi painaen tai kirjoen yms, reppukaveri (pieni maskotti reppuun roikkumaan)... Tuossa mitä tuli mieleen kun ajattelen mitä meillä tämän ikäiset voisivat tehdä mielellään koulussa :)

Omena Oo Ompompoo kirjoitti...

Huovuttaminenkin voisi olla kivaa, ja siinä se hyvä puoli, että valmista tulee melko nopeasti. Esim. huopatumput on kivat tehdä ja lämpimät talvella.

Ceraci kirjoitti...

Me tehtiin silloin joskus ala-asteella solmeilujuttuja (sellaisia rannerenkaita) ihan välitunneilla toinen toistamme opettaen. Niitä olisi ollut kiva tehdä käsityötunneillakin. Ovat suhteellisen nopeita tehdä ja sopivat vaikka välitöiksi, jos pitää odotella että muut saavat jonkun isomman työn valmiiksi.

Virpi / ElämääEiSenVähempää kirjoitti...

Itse alusta asti mietitty/suunniteltu applikointityö vaikka tyynyliinaan, laukkuun, paitaan... Samoin esim. virkkaamalla tehdyt korut, amigurumit voisi olla kivaa teinin mielestä.

hanna77 kirjoitti...

Huovutusta ja kankaanpainantaa.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän koulussa lapset teki keppihevosia, kouluun unohtuneista villasukista. Ne keppihepat on koulussa välituntileikkikäytössä...Neulominen on ihanaa, kun nykyään on niin kauniita ja paksuja lankoja, että tulee helposti valmista.
T:Tuire L

Snoukka kirjoitti...

Oih, kommentoin jo kerran, mutta tulipa mieleen, että näppärät neulojat ja virkkaajat voisivat opetella ohjeiden lukua amigurumien maailmassa. Tokihan niitä ohjeita löytyy helpompiakin... Ei kulu paljoa lankaa ja on taatusti trendikkäitä ;)
-Saara

Sani kirjoitti...

Mä en kyl paljoa peruskoulu aikaisista käsityötunneista muista, kuin että neulomisesta en pitänyt, oli ihan liian vaativia näin jälkikäteen ajateltuna... (en edelleenkään neulo usein).
Kankaanpainanta ois ollut tosi hienoo, siinäkin kun on eri tekniikoita, lahjakkaat voi käyttää luovuuttaan ja toiset taas sabluunoita.
Huovutus on kans kivaa, oma tyttöki tykkäs kerhos huovuttaa palloja (ja tehdä niist korun) vaikka ikää on vasta 3v :D.
Leikkiruokajutut ehkä viel leikkimielisten kans. keppihepat onki kiva idea :)

Anonyymi kirjoitti...

Me tehtiin ala-asteella ryijy koulun seinälle. Jokainen teki pari palasta jotka yhdistettiin ja se oli tosi mukavaa ja siitä jäi Pysyvä muisto meistä koulun seinälle. <3
Tiina Konttila

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki perusjutut parhaita, kuten villasukat ja -lapaset. Nimim. Neiti Kesäheinä

Eve kirjoitti...

Huovutus voisi olla kivaa, etenkin jos ideoita metsästäisi koululaisilta.
Jonkun "hittituotteen" tekeminen, kuten amigurumi-virkkaus tai tuubihuivin ompeleminen.

HeliHoo kirjoitti...

Olen miettinyt (omien vähän erityyppisten opiskelijoiden kanssa tehtäväksi) esim. kierrätyksen ja tuunauksen yhdistämistä ompeluun. Vaikkapa pipoa vanhasta t-paidasta tms. Voisi hyödyntää jotain vanhaa lempparipaitaa tai valmista mielenkiintoista kuva-aihetta uusiokäyttöön, mikäli paita ei sellaisenaan enää kävisi päälle. Tai sitten käyttää simppeliä kierrätyspaitaa ja kuvioida/koristella sen haluamallaan tavalla. Esim. juuri applikaatiolla, vapaakirjonnalla tai painamisella...